Grondbeleid is geen doel op zich maar vormt het kader waarbinnen de gemeente haar ruimtelijke beleidsdoelstellingen wil realiseren. Het grondbeleid is van belang voor woningbouw, infrastructuur, duurzaamheid, klimaatadaptatie en commerciële en economische ontwikkelingen. Ruimtelijke Ordening heeft invloed op bestaande belangen en eigendomsposities, het is daarom van belang hoe de gemeente daarmee omgaat in het nastreven van de gemeentelijke doelstellingen.
De ruimtelijke beleidsdoelstellingen zijn vastgelegd in de Structuurvisie Weert 2025. Deze ruimtelijke visie op de stad benoemt een 4-tal thema's:
· Prettige woongemeente voor jong en oud;
· Groenste stad met een grote toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht;
· Uitnodigend, bruisend centrum;
· Hoogwaardige bedrijvigheid, dienstverlening en innovatie.
In het programma 2018 – 2022 “Weert koerst op verbinding” zijn de volgende voor de grondexploitatie relevante doelstellingen opgenomen:
Woonklimaat
· Bouwen op basis van woningbehoefte (kwantiteit & kwaliteit);
· Tempo houden op bouwontwikkeling;
· Tijdelijke oplossingen om de nood te verzachten;
· Laarveld fase 3 vanaf 2020 op de markt/Laarveld 4 in 2023;
· Bouwen in de stad en in de kerkdorpen;
· Duurzaamheid: bij alle ontwikkelingen maximaal waarde toevoegen;
· Uitplaatsen milieuhinderlijke bedrijven;
· Minder verkeer door de woonwijken.
Economie
· Bedrijfskavels in alle soorten en maten aanbieden/uitgeven;
· Diversifiëren en verbreden economische structuur.
Op 18 december 2019 heeft de raad de Nota Grondbeleid 2020 vastgesteld. In de nota wordt gestreefd naar het creëren van meerwaarde in bredere zin en staat maatschappelijke effect van een gebiedsontwikkeling centraal. Dit wordt aan de hand van de zogenaamde “Weerter Waarden” getoetst. Deze zijn in eerste instantie ontleend aan het programma “Weert koerst op verbinding 2018-2022” en zullen op een later moment vanuit de nog op te stellen Strategische Visie worden aangevuld.