Binnen de gemeente Weert werken we volgens een Integraal Veiligheidsbeleidsplan 2019 – 2022 (IVP). Op basis van dit beleidsplan is gewerkt aan het behoud en het verbeteren van de lokale veiligheid en leefbaarheid van burgers in onze gemeente. Door de gezamenlijke samenwerking en aanpak is er al veel bereikt bij het verwezenlijken van de gestelde veiligheidsvraagstukken. De aanpak en inzet op deze veiligheidsvraagstukken vraagt om keuzes over prioriteiten, inzet van capaciteit en samenwerking met veiligheidspartners en burgers.
Veilige woon- en leefomgeving
Er is sprake van maatschappelijke onrust: verdraagzaamheid wordt minder en dat uit zich onder meer in extreem gedrag en polarisatie.
De traditionele criminaliteitsvormen nemen structureel af maar daar tegenover staat een toename van nieuwe criminaliteitsvormen die de samenleving ondermijnen, zoals cybercrime, identiteitsfraude, georganiseerde criminaliteit.
Criminele ondermijning
Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld. De boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Criminelen beïnvloeden zo onze samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.
Cybercrime – Horizontale fraude
Cybercrime is criminaliteit met ICT en wordt geschaard onder horizontale fraude. Voorbeelden van deze vorm van criminaliteit zijn: hacking, phishing, malware, ransomware, oplichting via marktplaats, identiteitsfraude en sexting waarvan burgers/bedrijven slachtoffer worden.